Undvika att få cykeln stulen

Undvika att få cykeln stulen

13 mars, 2019 Av av fjr

 

Några grymma tips för att undvika att få cykeln stulen

  1. Skaffa ett U-lås. Den överväldigande majoriteten av de stulna cyklarna var låsta med en kabel eller kedja, eller var det inte alls låst. Det billigaste U-låset är bättre än den bästa kedjan. Högkvalitativa lås finns på cykelbutiker och säljs för cirka 200-800 kronor. Kom ihåg att en cykel som är upplåst är en större faktor att den blir stulen, än hur dyr cykeln är.
  2. Använd alltid U-lås. Självklart låter det som en no-brainer, men jag vet många personer (inkl mig själv) som har förlorat sin cykeln som de lämnade olåst, bara en minut. Jag blev en gång bestulen från min cykel på min veranda, då den bara var där i tjugo minuter till att jag kom hem. Cykeln ska alltid låsas. Om du är i en butik och det inte finns något att låsa emot så ska du åtminstone låsa din cykel ihop med sig själv (Det vill säga låsa ramen till ett hjul.) På så sätt kan ingen använda din cykel (de kan dock kasta den på flaket av en lastbil och köra iväg med den).
  3. Sätt U-låset genom ramen, inte bara genom ett hjul. Om du låser bara ett hjul, tar en tjuv helt enkelt bort hjulet och stjäl din cykelram. För bästa skydd, sätt låset genom både rammen och framhjulet när du låser cykeln mot något.
  4. Var försiktig om ändarna på cykelställen. Vissa cykelhållare är konstruerade med enkla muttrar och bultar i ändarna. Om du parkerar din cykel i slutet av en av dessa ställen, kan en tjuv demontera cykelhållarens ände med en skiftnyckel och skjuta din cykel från den. På samma sätt kontrollerar du också att den del av cykelstället du låser fast vid är solid och inte bruten längst upp eller ner.
  5. Parkera inte vid trafikskyltar över natten. En bestämd tjuv kan ta bort skylten från stolpen och sedan skjuta din cykel över pålen.
  6. Parkera inte din cykel över natten offentligt om du kan undvika det. Om din cykel är dyr och du måste lämna din cykel parkerad offentligt över natten eller under en längre tid, överväg då att använda en andra, billigare cykel för dessa tider. På så vis blir det mindre sannolikt att du blir stulen, och om det är händer blir du inte av med lika mycket pengar. Observera dock att en dåligt låst billig cykel ofta är ett större mål än en vällåst dyr cykel. (Det minsta målet är en väl låst billig cykel, förstås.)
  7. Måla över dyra varumärken eller skrapa bort dem. Det är enkelt lägga på klistermärken som får en tjuv till att tro att din cykel är gammal eller av låg kvalitet (detta gör det även enklare att identifiera cykeln ifall den blir stulen).
  8. Skaffa en hopfällbar cykel som du kan ha med din in i lägenheten exempelvis.

Just nu är det så populärt med hopfällbara cyklar och elcyklar och dessa kostar en hel del. Så se till att skydda din cykel från stölder på bästa sätt!

Gör det lättare att få tillbaka din cykel om den blivit stulen

Om din cykel är dyr nog att den har ett serienummer, skriv ner det omgående. Om din cykel har sitt eget serienummer, lägg till dina egna nummer till det också. Gravera ditt passnummer på två ställen på ramen, t.ex. under fästet och på nedröret. Du kan få en billig gravering lite överallt, samt även köpa en egen gravyrmaskin för att göra detta hemma. Anledningen till att du graverar på två ställen är att om en tjuv är smart nog att försöka få bort dina nummer, kanske han inte är smart nog att tro att det kan finnas en andra uppsättning siffror efter att han hittat den första. Du kan även skaffa ett registreringsmärke på nedröret. Registreringsmärket är lätt för en tjuv att ta bort, men poängen är att när tjuvarna ser registreringsmärken, kan de undvika att stjäla din cykel eftersom de vet att det registrerats och har ditt ID-nummer instämplat, så den blir svårare att sälja.

Försäkra din cykel när du köper ett dyrare U-lås

De flesta U-lås som kostar över 300 kronor är certifierade och godkända att använda ihop med försäkring: Om din cykel är låst ordentligt och blir stulen ändå, kommer försäkringsbolaget betala dig för förlusten av din cykel. Kontrollera här om ditt lås är godkänt ihop med försäkring. Cykel som används för privat bruk ingår ofta i hemförsäkring, kolla upp detta i din hemförsäkring för att vara helt säker.

Gör en polisanmälan

Försäkringsbolagen kräver som oftast en polisanmälan för att du ska få ut pengar från försäkringen. Om din cykel inte hade ditt ID nummer graverad så är det mycket osannolikt att de kommer att hitta din cykel.

Du kanske också kan kolla in polislagret för konfiskerade cyklar för att se om din cykel finns bland dem. Om din cykel stulits från ett universitets campus, kika med campus och lämna in en rapport där. Campus är ibland mycket mer aktivt engagerad i att återfå stulna cyklar än den lokala polisen. Samma gäller hyresvärdar, de har också lager med konfiskerade cyklar.

Notera lokala cykelaffärer som köper begagnade cyklar. Om du har försäkring, lämna in en ansökan försäkringsbolaget vilken cykelaffär som kan tänkas ha din cykel.

Rapportera stölden till det Stulna Cykelregistret . Detta är en databas av stulna cyklar som underhålls av en person (inte av polisen). Du kan även köpa stöldskyddsmärkning för 89 kr. När du köper en begagnad cykel, kolla bottenfästet för att se om det är registrerat, och om så är fallet, se till att det matchar ID för den person som försöker sälja cykeln till dig. Om du misstänker att cykeln kan vara stulen, meddela polisen. Ja, det hjälper inte dig att få din stulna cykel tillbaka, men det kan hjälpa någon annan. Medmänsklighet kan hjälpa dig en vacker dag att få din cykel tillbaka ifall din cykel blir stulen, inte sant?

Varför ska du få din cykel graverad?

Som vi varit inne på tidigare i artikeln: Om någon stjäl din cykel, ökar chanserna att få tillbaka den med gravering (dvs. att få ditt nationellt registreringsnummer graverat på din cykels ram).

Vilka är fördelarna med att gravera din cykel?

Ett nationellt registreringsnummer är unikt. Avlägsna ramnummeret, som vanligtvis ligger under kedjesatsen, vilket kan motsvara ett serienummer.
En gravering, som är tydligt synlig, avlägsnar potentiella tjuvar och gör återförsäljningen av cykeln enormt mycket svårare.
Vid förlust eller stöld kan en graverad cykel lätt identifieras.
Med det nationella registreringsnummeret är det ingen tvekan om ägarens legitimitet.